Sponsored

Geeda

Dah masuk 2 minggu fara sekolah tadika di Tadika Ilham Murni Tendong...2 hari pertama memang menangis bersungguh-sungguh Fara kat tadika...mamanya boleh je wat hati kering tinggal fara kat tadika walaupun fara meraung satu kampung boleh dengar...terpaksa..nasib baik 2 hari je macam tu pastu dah ok...belajar rajin2 ye sayang...baru cepat pandai...

kalau ikut umur fara baru je 4 tahun 1 bulan..tapi ikut tahun dah kira 5 tahun...baru je sambut besday Fara yang ke-4 pada 11/12/11 aritu...ok..kat bawah ni selitkan sekali gambar besday fara bulan lepas...hehe



birthday girl yang comel...hehe



hurmm...muka Fara ikut siapa..mama atau papa..yang pasti senyum manis mestilah macam mama...hehe



Geeda







Assalamualaikum...lama sungguh tak bersiaran...huhu...ni gambar biskut almond london yang kami buat masa raya aritu...dah lapuk baru nak tepek resepi...aci tak.. resepi ni dapat dari bestfriend, "Jerry" masa kat utm dulu...dulu kami satu rumah masa belajar...skarang dah jadi tauke kek...cantik sangat kek2 dia...sape nak order boleh la tengok blog dia ye DAPUR DAN OVEN ..

tq jerry bagi resepi yang teramat best ni...first time buat terus jadi...hehehe...


Resepi Almond London

Bahan Utama:-


125 g mentega
75 g gula aising
1 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
225 g tepung gandum*
1 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak)
335 g badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel

Bahan Lain:-


300 g coklat masakkan
1/2 camca besar lemak sayur
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
Paper cup saiz kecil secukupnya

Cara membuatnya:-


-Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.

-Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut.

-Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.

-Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan.

-Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.

-Ambil sebiji biskut yang "botak" tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 antara satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti.

-Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara....selamat mencuba!!!


kesian fara..tertidur kat kerusi makan kat dapur tunggu mama buat almod london..huhu
Geeda










SALAM...

LAMANYA X UPDATE BLOG...DAH NAK DEKAT SETAHUN...HUHU...

Sejak ada facebook ni jarang sungguh nak buka blog...blog dah naik lumut pun...hahaha...
Lama sungguh tak posting gambar Fara dalam blog...ada orang rindu tak???

Sedar tak sedar sekarang Fara dah 3 tahun 7 bulan...sekejap je masa berlalu...alhamdulillah Fara dah pandai ABC, alif ba ta, dah hafal doa makan, dah pandai bagi salam kat papa ngan mama sebelum tidur...mengeja pun dah boleh sikit2 (eja Fara,mama,papa,baby,buku)....

Hobi Fara sekarang main laptop mama/papa... sekejap tengok upin ipin, sekejap belajar nasyid alif ba ta...bila bosan layan youtube fara layan girlgame...yang paling best Fara dah pandai on laptop, buka mozilla pastu buka game/youtube sendiri tanpa bantuan...dah siap main pandai plak dia pangkah mozilla pastu shut down laptop...sejak dua menjak fara dah terrer main laptop, papa nak download pun slalu tergendala...mana tak nya...tinggal jap laptop tengok2 fara dah siap shut down.....hahaha...papa pun apa lagi...membebel la kat fara, mama tolong gelak je...sabar je la...