Sponsored

Geeda

Salam...paprik ni memang lauk kegemaran aku dan suami...lagipun memang senang dan cepat nak sediakan...kalau kita buat lagi pedas lagi la umphhh...tapi skang ni x bleh la buat pedas sangat memandangkan fara pun nak makan sama kan...cuba la kawan2...mesti suami suka dan semakin sayang...hahaha...dan yang penting semakin boroiii....

Bahan-bahan ( 4 )

  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 10 ekor udang
  • 5 ekor sotong
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa

Cara-cara

  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam, udang dan sotong (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi kalau suka.
Geeda
Assalamualaikum.....

Lama sungguh kan aku tak ke udara...nak kata sibuk dengan kerja kat pejabat...hemmm...memang tak mungkin la sebab aku ni surirumah sepenuh masa....

Ada banyak sebab kenapa memang x sempat sangat nak update blog aku ni...meh nak citer...

  • sebab pertama kerana skang ni musim panas yang teramat kat Kelantan ni...rasanya dah dekat sebulan x ujan...yang lagi parah air telaga kat umah kami kering...so x der air...banyak keje terbengkalai...nak duduk depan pc lagi la x sanggup dengan keadaan yang teramat panas ni...x selesa sangat...
  • lagi sebab skang ni banyak sungguh drama best kat TV3...aku ngan hubby layan semua drama...start ngan citer indon kul 2 kat TV3..pastu citer Filipina plak kul 3...pastu Musang Berjanggut plak..pastu Adamaya plak...hemm...mana sempat nak mengadap pc...asyik mengadap TV jer memanjang...
  • sebab yang paling utama mestilah FARA yang nak menyibuk sama masa aku nak guna PC... walaupun dia dah ada laptop mainan dia sendiri...masih lagi dengki kalau tengok mama dia guna pc...
Banyak2 drama yang aku follow drama Filipina ni yang aku paling suka...sebab....HERO dia punya la hensem...x berkelip mata aku tengok hero dia...my hubby asyik membebel jer kalau aku x berkelip mata dok mengadap hero filipina ni...cemburu la tu...ala...x kan dengan pelakon pun nak cemburu...hahaha.....



Geeda
ASSALAMUALAIKUM...

Alfatihah dipanjatkan ke hadrat Ilahi di atas pemergian Arwah Achik Spin...semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman...Arwah sebaya dengan aku...memang terkejut sangat lepas tengok buletin utama tadi...bulan ni sudah 3 artis tanah air kita telah pergi mengadap Ilahi...sesungguhnya dari Dia kita datang...kepada dia juga kita pergi...amin....
Geeda




Bahan-bahan ( 3 Orang )

  • 1/2 paket spaghetti - dimasak spt arahan dipaket
  • 1 tin sos pasta prego carbonara putih
  • 3 biji bawang putih - dicincang kasar
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 5-7 ketul cendawan butang (nak lbh pun boleh) - dihiris sederhana nipis
  • 10-15 ekor udang sederhana besar (nak lbh pun boleh) - dibuang kulit
  • 1-2 batang celery - dihiris
  • sedikit isi ayam
  • 2 batang sosej
  • 2 batang crab fillet
  • sedikit sayur campur
  • minyak utk menumis
  • lada sulah
  • garam (optional)
  • 1/2 tin air (tin prego)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau.
  2. Masukkan sos pasta & air.biarkan sehingga hampir mendidih.jgn lupa utk mengacau supaya tak b'ketul
  3. Masukkan udang, ayam,sosej,sayur & batang celery.
  4. Masukkan lada sulah & garam.Bila dah mendidih padamkan api.
  5. sedap dimakan masa panas...