Sponsored

Geeda

Salam...paprik ni memang lauk kegemaran aku dan suami...lagipun memang senang dan cepat nak sediakan...kalau kita buat lagi pedas lagi la umphhh...tapi skang ni x bleh la buat pedas sangat memandangkan fara pun nak makan sama kan...cuba la kawan2...mesti suami suka dan semakin sayang...hahaha...dan yang penting semakin boroiii....

Bahan-bahan ( 4 )

  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 10 ekor udang
  • 5 ekor sotong
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa

Cara-cara

  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam, udang dan sotong (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi kalau suka.
Labels: edit post
5 Responses
  1. SyaNa_saN Says:

    nak try la satgi.. haha


  2. Anonymous Says:

    Ptg ni Insya ALLAH sy cube.


  3. Geeda Says:

    cuba2...insya'allah best..


  4. Jung Momo Says:

    alhamdulliah...menjadik..mmg terbaekkkk...tq utk resepi..


  5. Anonymous Says:

    Do you have any video of that? I'd like to find out some additional information.

    my homepage - declaring bankruptcy in florida


Post a Comment