Sponsored

Geeda

  • 2 ekor ikan cencaru
  • 5 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia - dimayang halus
  • 1/2 cawan kicap manis
  • 1 sudu teh cili kisar/cili boh (ikut suka pedas masing-masing)
  • garam secukup rasa
  • air dan minyak untuk menumis
  • 1/2 biji bawang besar dimayang
  • 1 biji tomato

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.
  2. Kisar bahan bertanda * sampai hancur. Panaskan minyak dan tumis bahan blend ini.
  3. Masuk cili, halia dan bawang besar. Tumis lagi hingga naik bau.
  4. Masukkan kicap dan air. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan ikan dan biar lagi sampai kuah pekat.
  6. Tambah garam secukupnya. Siap dan sedia untuk di hidang.







BAHAN-BAHAN:
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

sedikit isi ayam

sedikit stok ayam
1 batang carrot yang kecil
sedikit kobis cina
Sedikit bunga kobis


CARA MEMASAK:
1) Kupas semua bawang dan di mayang halus , potong sayur.
2) Bersihkan sayur dan potong kecil.
3) Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang , goreng sehingga bawang menjadi layu kemudian masukkan ayam dan kacau sampai ayam masak.
4) Masukkan stok ayam dan sayur carrot serta terus megacau.Masukkan sedikit air kemudian masukkan sayur kubis dan bunga kobis serta sedikit garam jika masih kurang masin,Terus mengacau lagi sampai la sayur masak.




Labels: edit post
0 Responses

Post a Comment