Sponsored

Geeda

puding marble ni wat minggu lepas...first time buat...best sangat...fara ngan suami ulang2 makan...kalau ari2 makan macam ni jadi belon la aku...cuba la...sedap dan cantik sangat...


Bahan-bahan:

1 tahil agar-agar kering(satu bungkus)

8 cawan air

1 tin susu cair

2 cawan gula

8 sudu besar tepung jagung

4 sudu besar tepung kastard

Setengah cawan serbuk koko/satu atau dua sudu chocolate emulco/setengah cawan milo

sedikit pewarna hijau dan kuning

2 sudu besar planta

essen vanila

2 biji telur ayam

Sedikit garam


Cara penyediaan:

Agar-agar dibasuh dan dimasak dengan 8 cawan air dalam periuk di atas api sampai hancur.

Masukkan gula dan kacau sampai gula larut. Di dalam satu bekas, pukul telur, masukkan susu, tepung jagung, tepung kastard, dan masukkan garam.

Kacau hingga sebati, masukkan/tuangkan ke dalam agar-agar yang di masak di atas api tadi dan kacau di atas api yang sederhana sehingga likat.

Bila adunan sudah likat, tutup api dan masukkan 2 sudu planta dan esen vanila. Kemudian bahagi adunan kepada dua bahagian, satu adunan diletak serbuk koko dan satu adunan warna hijau dan satu lagi warna kuning.

Kemudian lapiskan adunan yang berwarna koko dan kuning dan hijau selang seli dengan menggunakan senduk. Sejukkan dalam peti ais. Siap.


Labels: edit post
0 Responses

Post a Comment