Sponsored

Geeda

Selamat tengahhari semua....

Hari ni aku nak bagi petua kat sape-sape yang suka pakai inai tapi tak merah. Ada orang kata merah ke tidak inai ni mengikut darah kat tangan kita. Kalau darah kita pekat maka merah la inai. Ada plak orang tua-tua kata kalau kita orangnye boros, inai yang kita pakai jadi merah...kalau tak boros maka x merah la..yer ker...

Inai ni ada banyak jenis, ada inai daun, inai serbuk, inai dalam tiub dan inai dalam kon.
Saya memang suka pakai inai...tapi selalu pakai inai daun la...selain tahan lama..warna pun cantik...yang pasti halalan toyyiba...

Bulan depan cuti sekolah mesti ramai yang nak kawin...mesti tertanya-tanya macam mana nak suruh inai merah dengan cantik. Meh nak bagi petua skit...sapa nak ikut bolehla...

  • kalau sape-sape yang nak guna inai daun, tumbuk daun inai dengan gambir, nasi dan sedikit asam limau. Tumbuk sampai betul-betul lumat tau. Pastu pakai la waktu malam masa nak tidur. Bungkus elok2 dengan plastik pastu ikat ngan tali baru tak tercabut. Esok pagi bukak insya'allah merah cantik.
  • beli inai serbuk yang dijual dekat kedai tu aje, sebelum nak pakai, dibancuh dengan air & perahkan limau kedalamnya, kalau nak pakai malam, petang tu dah sediakan supaya getah inai tu keluar dari bahan tadi. Limau ialah utk mempercepatkan getah inai keluar & menyerikan lagi warna inai disamping mencantikkan kuku.
  • kalau untuk inai lukis kat jari plak, ada orang kata sapu minyak kapak dulu kat jari baru lukis inai baru merah. Biasanya kalau orang nak kawin memang lukis la kat jari baru berseri-seri tul tak. Inai yang kita guna nak lukis kat jari ni boleh kita beli kat Mydin jer yang dalam bentuk tiub cam ubat gigi tu ataupun dalam bentuk kon.
  • petua yang saya slalu buat lagi la senang. Ambik inai daun pastu jemurkan seharian kat tengah panas. Pastu bolehla mesin kering daun inai ni, time nak pakai campurla ngan air paip biasa/bancuhan air teh tanpa gula secukup rasa. Nak tido malam pakai sampai ker pagi. Selalunya memang saya balut ngan plastik pastu ikat dengan tali. Bab balut ngan ikat biasa suami la yang jadi mangsa. Esok pagi baru buka, tadaaa....mesti merah cantik...

Amacam...yang mana satu pilihan kalbu...cuba la...
Labels: edit post
6 Responses
  1. Anonymous Says:

    thanks


  2. purplishwei Says:

    Mana dapat beli daun inai kat kl??? Tak dpt cari


  3. girl Says:

    Pelik kalau dah pakai inai kon tu nak letak minyak kapak ke ikat dalam plastik?


  4. salam...kalau nk bli inai serbuk dr arab saudi,atau henna arab,boleh jenguk 'kedai' kami di fb...Faraway Shoppe... terima kasih.. ;)


  5. Anonymous Says:

    I don't drop many comments, however i did some searching and wound up here "Macam Mana Nak Merahkan Inai". And I do have a couple of questions for you if it's allrіght.
    Is it just me or dοes it look liκe
    a fеw of thesе cοmments сomе across likе they are
    coming fгom brain dеad indiνiduals? :-P And, if you are wrіting аt οther onlіnе sοcial sites, I ωoulԁ lіke tο follow evегything fresh yοu havе to post.
    Cоulԁ you list оf the complete urlѕ of
    yοur сommunity siteѕ like уour Facebook page, twіtteг feed,
    or linkedіn pгofilе?

    Heгe iѕ my pagе :: rocket spanish free


  6. saye x reti buat inai ini tapi kallau duan dy cam kechil sikit leh x i love you to


Post a Comment