Sponsored

Geeda
Selamat petang....

sape suka makan udang angkat tangan.....saya memang sangat sukakan udang....masak la macam mana pun memang confirm sedap...kari udang pun best gak...sape2 nak cuba bolehlah ikut resepi saya ni...simple jer...

bahan-bahan
  • setengah kilo udang
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • 1 tangkai daun kari
  • serbuk kari udang adabi
  • setengah cawan santan pekat
  • garam, gula dan tomato sebiji
cara memasak
  • bawang dan halia dimayang halus kemudian ditumis sampai kuning
  • masukkan daun kari untuk dapatkan bau wangi kari
  • tumiskan serbuk kari yang dicampur sedikit air (pastikan tumis sampai betul-betul masak, kalau tak nanti sakit perut)
  • masukkan sedikit air dan udang
  • pastu masukkan sedikit santan pekat
  • perasakan dengan garam dan gula
  • akhir sekali masukkan buah tomato sebiji untuk rasa masam...
  • dah siap...sangat sedap kalau makan dengan nasi panas..
  • cubalah yer kawan-kawan
Labels: edit post
3 Responses
  1. Anonymous Says:

    thankz...blog yg sangat berguna wat para remaje yg bru nak blajar bjinak2 ke dapor cm sayer.. nak masak utk parents ni..mudah mudahan Allah limpahkan pahala kt akak yg sudi berkongsi ilmu wat mnfaat org len..


  2. Geeda Says:

    sama2...amin...


  3. Thank you for the recipe :)


Post a Comment